الهي نامه ي شيمي..
سال ۱۸۱۹ و ۱۸۲۰ ،دست کم دو شیمیدان مادهٔ جامد سفیدی با بوی زننده گزارش کردند که از تقطیر زغال سنگ به دست می آید. سال ۱۸۲۱، جان کید(John Kidd) بسیاری از ویژگی های این ماده ها و روشهای فرآوری آن ها پیدا کرد و نام نفتالین را برای این ماده پیشنهاد کرد. (چون این ماده از گونهای نفتا که نام گسترده ای که برای بعضی از هیدروکربن های فرار و آتشگیر که زغال سنگ را نیز دربرمی گیرند؛ می شود. به دست آمده بود.)
نفتالین که به نام های «آلبوکربن»، «کافور قیر»، «قیر سفید» یا «نفتن» نیز گفته می شود؛ یک هیدروکربن جامد، سفید و آروماتیک است که به نمای گلوکه های کوچک به بازار می آیند نفتالین به تندی تصعید می یابد و بخاری بسیار آتش زا دارد.مولکول نفتالین از دو حلقهٔ جوش خورده ی بنزن ساخته شده است.آن از زغال سنگ به دست می آید و به فتالیک انیدرید برای ساخت پلاستیکها، رنگها و حل کننده ها به کار می رود. نفتالین برای گندزدایی و حشره کشی(بیشتر حل شده در متانول) کاربرد فراوانی دارد. نفتالین را برای جلوگیری از بید زدن پوشاک نیز به کار می برند.
ویرایش و تلخیص: آکاایران
فكر ميكنيد گازها در دماي نزديك به صفر مطلق چه رفتار عجيب و غريبي از خود نشان ميدهند؟
کربن و نیتروژن از مهم ترین عناصر جدول تناوبی محسوب می شوند.چرا که از معدود اتم هایی هستند که می توانند علاوه بر پیوندهای یگانه و دوگانه،پیوند سه گانه نیز داشته باشند و به همین دلیل،تنوع ترکیبات شیمیایی زیادی دارند.اما به تازگی دانشمندان آلمانی توانسته اند اتم دیگری پیدا کنند که این ویژگی را داشته باشد؛بور.پژوهشگران دانشگاه یولیوس ماکسیمیلیان در وارزبرگ آلمان توانسته اند بلور سبز رنگی از مولکول B2را بسازند که بین اتم های آن پیوندی سه گانه ایجاد شده است.بور با شماره 5 در جدول تناوبی عناصر،3 الکترون در لایه تراز خود دارد و بین فلزات (لیتیوم و بریلیوم با ویژگی فلزی) و عناصر گروه اصلی (کربن و نیتروژن) قرار گرفته است.محاسبات قبلی نشان می داد که بور می تواند پیوند سه گانه داشته باشد چراکه برای ایجاد پیوند سه گانه به حداقل 3 الکترون در اراز آخر نیاز دارید؛اما ایجاد چنین پیوندی که به خلق پایدارترین مولکول ها می انجامد،به این سادگی ها نیست.
بور همانند نیتروژن و کربن مولکول پایداری است؛در دمای اتاق به حالت جامد است و حتی با اسید جوشان هم به سختی واکنش می دهد!پیش از این،پژوهشگران چینی تواسته بودند با سرد کردن اتم های بور تا دمای 8 کلوین و سپس تبخیر کردن آن ها با استفاده از لیزر،مولکول هایی با پیوندهای سه گانه ایجاد کنند.اما این مولکول در دمای اتاق کمتر از 1 ثانیه دوام می آورد.
پژوهشگران آلمانی برای خلق مولکول پایدار در دمای اتاق دست به ابتکار جالبی زدند.بور چهار اوربیتال خارجی دارد که هر کدام می توانند دو الکترون داشته باشند؛ اما در حالت اتمی،یکی از این اوربیتال ها کاملا خالی است و سه اوربیتال دیگر نیمه پر هستند(در هر کدام از آن ها یک الکترون وجود دارد).پژوهشگران در ابتدا با ایجاد پیوندی بین یک اتم بور با مولکولی به نام N-heterocyclic carbene (شامل نیتروژن و کربن)که دو الکترون اهدا می کند،اوربیتال خالی را کاملا پر کردند؛ اتم های بور با ایجاد پیوندی سه گانه ،اوربیتال های نیمه پر را به طور اشتراکی پر کردند.
تا وقتی این ترکیب در معرض رطوبت یا هوا قرار نگیرد ،این پیوند سه گانه پایدار می ماند.بلور سبز رنگی که این پژوهشگران ساخته اند،هم اکنون در مخزنی تحت شرایط خلا نگهداری می شود.گام بعدی پژوهشگران ، بررسی ترکیبات احتمالی مبتنی بر پیوندهای سه گانه بور است.نتایج اولیه با استفاده ازمونوکسید کربن و هیدروژن نشان می دهد پیوند سه گانه بور می تواند منجر به تولید دسته ای جدید از مولکول ها شود.بعضی از کارشناسان حتی امیدوارند شاخه ای جدید از شیمی بر پایه بور ایجاد شود.
منبع:شیمی جوان
این مقام متعلق است به گرافن که شکلی از کربن است؛ضخامت ورقه های گرافن تنها به اندازه یک اتم است.یک نوع شناخته شده از کربن گرافیت است که در ساختن مغز مداد هم بکار می رود.وقتی طراحی می کنید لایه هایی نازک از گرافیت روی کاغذ می آورید.اگر این لایه ها را یکی یکی بردارید در نهایت به اثری از کربن به باریکی یک لایه اتم می رسید و این گرافن است.
گرافن که برای اولین بار در سال 1383 ساخته شد،از نظر استحکام و هدایت الکتریکی قابلیت های جالب توجهی دارد.این ماده یک رسانای عالی است که می تواند در ترانزیستورهایی با کارایی بسیار بالا به کار رود.از این ترانزیستورها می توان در تراشه های کامپیوتری کم مصرف با سرعت بالا استفاده کرد.یا مواد نیمه رسانا در ترکیب با قدرت بالای گرافن می توانند به صورت صفحه های لمسی نازک،بادوام و کارآمد گوشی های تلفن همراه دربیایند.
گرافن هنوز یک ماده آزمایشگاهی است اما کشف آن به حدی اهمیت دارد که کاشفانش در سال 1389 برنده جایزه نوبل فیزیک شدند.
منبع:شیمی جوان
البته اعضای انجمن درکنار این هفت سین علمی ی هفت سین دیگه بنابه سنتهای دیرینه مون درست کرده بودند.


نانوذرات طلا میتوانند موهای سفید شده را دوباره تیره کنند. این کشف در حوزههای مختلف از رنگ مو گرفته تا حسگرهای الکترونیکی قابل استفاده است. نتایج این پژوهش در قالب مقالهای تحت عنوان زیر در نشریهNanoLettersبه چاپ رسیده است.Hair Fiber as a Nanoreactor in Controlled Synthesis of Fluorescent Gold Nanoparticles
فیلیپ والتر و همکارانش در این مقاله توضیح دادند که نانوذرات طلا یک موضوع بسیار مهم و داغ محسوب میشود.
دانشمندان به دنبال استفاده از این مواد در حوزههای مختلف از صنعت الکترونیک و حسگری گرفته تا تشخیص پزشکی هستند. نانوذرات طلایی که روی مو نشست داده شدهاند بهعنوان الکترود مورد استفاده قرار میگیرند، همچنین از نانوذرات طلا برای رنگ کردن پشم استفاده میشود. این گروه تحقیقاتی بهدنبال کاربرد دیگری از نانوذرات بودند آنها قصد داشتند تا از آن برای رنگ کردن مو استفاده کنند. این کار از یک سنت قدیمی در روم و یونان باستان الهام گرفته شده آنها از فلز دیگری برای رنگ کردن مو استفاده میکردند.
![]()
این تیم تحقیقاتی برای اولین بار نانوذرات طلای فلورسانت را درون موی انسان سنتز کردند. برای این کار موی سفید درون محلولی حاوی طلا غوطهور میشود. این مو ابتدا به رنگ زرد کم رنگ در آمده و سپس تیره میشود و به رنگ قهوهای پر رنگ در میآید.
محققان با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نشان دادند که نانو ذراتی درون هسته مرکزی مو تولید میشود. این مو پس از شستشو همچنان رنگ خود را حفظ میکند.
منبع:chemist-mekjdkh.blogfa.com
پژوهشگران نوع جدیدی از پیوند شیمیایی را کشف کردند که با دو مدل کووالانسی و یونی که مدلهای کلاسیک هستند متفاوت است. این پیوند شیمیایی توسط شبیهسازیهای انجام شده در مکانیک کوانتوم پیش بینی شده است، این پیوند تنها در میدانهای مغناطیسی بسیار قوی - دهها هزار برابر قویتر از مقدار تولید شده در آزمایشگاه – تشکیل میشود.
رسیدن به این مقدار میدان مغناطیسی توهم و خیال نیست. دانشمندان معتقدند که این مقدار میدان مغناطیسی در فضای میان برخی ستارگان در حال چرخش موسوم به کوتولههای سفید وجود دارد. کوتولههای سفید دارای دانسیته جرمی بسیار بالایی هستند، این اجسام زمانی که عمر یک ستاره، نظیر خورشید، به پایان میرسد تشکیل میشوند.
ستاره بعد از پایان عمر خود دچار فروپاشی میشود اگر جرم آن بهحدی نباشد که تبدیل به سیاهچاله یا ستاره نوترونی شود، کوتوله سفید تشکیل میشود. یک کوتوله سفید در ابعاد زمین، جرمی در حد نصف خورشید ما را دارد.
با توجه به جرم بالای آن و سرعت بالای چرخش، میدان مغناطیسی تشکیل شده در کوتوله سفید بسیار قوی بوده و در حد 100 هزار تسلا است. یک دستگاه MRI معمولی میدانی در حد 1.5 تسلا دارد.
![]()
این پژوهش توسط محققان دانشگاه اوسلو انجام شده است، نتایج این تحقیق درک بنیادینی درباره برهمکنشهای الکترونیکی با میدان مغناطیسی ایجاد میکند، همچنین از شیمی عجیب موجود در فضای بین ستارهای پرده بر میدارد. پیوندهای اتمی در روی زمین توسط نیرویهای الکترواستاتیکی تعیین میشوند در نتیجه میدان مغناطیسی هیچگاه مد نظر قرار نمیگیرند. اما در فضای بین ستارهای میدان مغناطیسی قوی وجود دارد که روی پیوندها تاثیر شگرفی دارد.
این گروه تحقیقاتی با استفاده از مدلسازی کامپیوتری موسوم به برهمکنش پیکربندی کامل (FCI) سرنوشت مولکولهای هیدروژن را در میدانهای مغناطیسی بالا مورد مطالعه قرار دادند. در حالت پایه، که کمترین سطح انرژی الکترون است، با افزایش میدان مغناطیسی مولکولها دچار افزایش انرژی میشوند و پیوندهای قویتر خواهند داشت، این پیوندها موازی میدان خواهند بود. زمانی که یک مولکول برانگیخته میشود الکترون به اربیتال ضد پیوندی رفته و مولکول به اعضای سازنده خود تجزیه میشود.
اما در میدان مغنطیسی قوی اوربیتال مولکولی در جهت عمود بر میدان مغناطیسی جهتگیری میکند. الکترون برانگیخته شده با میدان مغناطیسی برهمکنش داده و پیوند میان اتمها برقرار باقی میماند.
این پیوند نه یونی و نه کوالانسی است بلکه نوع جدیدی از پیوند اتمی محسوب میشود که پارامغناطیس است.

سختی های زندگی مانند سختی آب از بین می روند،
چرا که موقت هستند...
زندگی می جوشد تا این سختی ها از بین بروند؛
پس بیهوده دلگیر مشو ....
آب نرم است
اما فقط گاهی سخت می شود!!!
گاهی لازم است برای موازنه ی معادله ی زندگیت
اصل لوشاتلیه را به کار ببری
شاید گرمایی آزاد کرد که
زمستانت را بتوانی با همین گرما سپری کنی...
همیشه که کلوئید زندگی شفاف نیست
گاهی یک ناخالصی
طیف وجودت را آنچنان می آزارد
که گاهی فراموش می کنی
خدای اسید ها و بازها
خدای ما هم هست!!!
یقین داشته باش ،
خدا شاید تو را از تمام عناصر دنیا بیشتر دوست داشته باشد
تو اشرف عناصر هستی
و این، چیز کمی نیست!!
پس امیدوار باش
و همواره تلاش کن برای آنچه و آنکس که دوستش می داری...
و یاد بگیر از سدیم
که اگر از آخرین الکترون لایه ی ظرفیتش نگذرد
آرایش الکترونی به این زیبایی را نخواهد داشت.
بگذر، تا خداوند بهترین ها را در دستانت بگذارد...
دوست من ؛
جنس زغال و الماس از کربن است
اما این رفتار کربن است
که عاقبتش را مشخص می کند!
تلاش کن
تو می توانی
به یقین از کربن که کمتر نیستی!!
بکوش تا درصد خلوص خود را به حد اعلای خودش برسانی ؛
که تو مارک انسانیت را یدک می کشی...
و این زیباترین مارک آفرینش است.
دوست من
همواره به این جمله بیاندیش
"من همیشه می توانم..."
وقتی عاشق می شویم به نظر می رسد مغز ما طبیعی فعالیت نمی کند . کف دستانمان عرق می کند ، نفسهایمان بند می آید ، به درستی نمی توانیم فکر کنیم و احساسی شبیه به اینکه پروانه ای در دلمان پر میزند به مادست می دهد...
با این همه این احساس شگفت انگیز است. جرقه آن می تواند با چیزی به سادگی دیدن چشم ها، لمس کردن دست ها، شنیدن موسیقی یا خواندن کتابی به وجود آید.
عامل ایجاد این تحریک، مولکول کوچکی موسوم به فنیل اتیل آمین است. این مولکول همراه با دوپامین و نوراپی نفرین میتواند یک حس نامعلوم ولی شادی آفرینی را که منجر به علاقه سیر ناپذیری می شود ایجاد کند. ولی متاسفانه در اینجا محدودیت هایی به خاطر برخی بمباران انتقال دهنده های عصبی ناشی از برخی پاسخ دهنده های کسل کننده وجود دارد.
فنیل اتیل آمین ماده ای شیمیایی طبیعی شبیه آمفتامین و دوپامین است که تجربه عالی عشق را برای ما فراهم می کند.
چیزی که توصیف عشق را مشکل می کند تلنگرهای اولیه آن در قشر جلوی مغزاست که انسان را قادر می سازد لذت بودن با شخصی خاص را، حتی اگر تا آن زمان یک بار بیشتر او را ملاقات نکرده باشد، برای خود پیش بینی کند. اگر این تلنگرها به اندازه کافی قوی باشند به آن ((حافظه آینده)) گویند که درگیر پاسخ به جنگ و گریزهای قدیمی قسمت جلوی مغز و مسئول رفتارهای ناخواسته ای چون لکنت زبان، عیاشی، لودگی و خنده های بلند به لطیفه های دیگران خواهد بود. اندورفینها که ساختاری شبیه به مرفین دارند بیشتر به ماده ای که می تواند در انسان احساس خوشی و شعف ایجاد کند شناخته شده اند. این مواد به عشاق، آرامش مشابهی می بخشد ولی نه در همان لحظات اول.
اندورفینها در مراحل اولیه جذب با تحریک تک یاخته های خاصی در مغز میانی به شکل کاتالیزگر عمل کرده و آمفتامین های طبیعی قوی یعنی دوپامین و فنیل اتیل آمین را تحریک می کنند. آنها با فرمانهای خود در مغز فکر و خیال ها را طراحی می کنند، هر فکرو خیالی را !!!!
منبع:ویستا
برگرفته از دنیای شیمی
آنها لباس های کتانی تولید کرده اند که با ماده شیمیایی مخصوصی پوشیده شده اند و این پوشش سبب می شود که پارچه وقتی در معرض نور خورشید قرار بگیرد خودش را تمیز کند و بوها نیز از بین برود.
آنها می گویند راه حل پیدا شده، ارزان، غیر سمی و دوستار محیط زیست است و نتیجه تحقیقات خودشان را در آخرین شماره نشریه Applied Materials and Interfaces منتشر کرده اند. تحقیق آنها روی دی اکسید تیتانیوم تمرکز داشته. ماده ای که به عنوان یک کاتالیزور عالی برای از بین بردن آلودگی های محیطی شناخته می شود.
از این ماده همین الان هم در ساخت پنجره هایی که خود به خود تمیز می شوند، جوراب های بدون بو و کاشی هایی که تمیز باقی می مانند، استفاده می شود.
تلاش های اولیه برای استفاده از این ماده در پارچه های کتان زیاد موفقیت آمیز نبود. چرا که خصوصیات «خود تمیز شوندگی» وقتی به خوبی عمل می کرد که جسم مورد نظر زیر نور خالص ماورا بنفش قرار می گرفت. بنابراین برای کاربردهای روزمره قابل استفاده نبود.
اما محققین چینی با دستکاری این ترکیب آن را تبدیل به ترکیبی بر پایه الکل کردند که علاوه بر دی اکسید تیتانیوم از نیتروژن هم در آن استفاده شده است. ترکیب جدید بهبودهای چشمگیری از خود نشان داد و کافی بود آن را در مقابل نور خورشید قرار بدهید تا کار خودش را انجام بدهد.
بررسی ها نشان داد که بعد از 2 ساعت قرار دادن لباس های ساخته شده با این پارچه در مقابل نور خورشید 71 درصد آلودگی های روی آنها از بین می رود و این یک بهبود فوق العاده نسبت به کارهای قبلی است.
تحقیق همچنین نشان داد که این پوشش به خوبی روی لباس ها ماندگاری دارد و حتی شستن لباس سبب از بین رفتن این لایه مخصوص نخواهد شد و تاثیر آن را کم نخواهد کرد.
کارشناس های صنایع پوشاک می گویند در صورتی که امکان تولید این لباس در ابعاد صنعتی فراهم بشود، علاقه فراوانی از سوی این صنایع برای استفاده از این فناوری وجود خواهد داشت و می توانیم امیدوار باشیم به زودی شاهد ورود لباس هایی به بازار باشیم که نیاز کمتری به شستن داشته باشند.
منبع:kimiagari.ir
قاعدتا زمانی که غذا و دارو با هم مصرف می شوند، واکنش هایی در بدن انجام می گردد که در اغلب موارد، این واکنش ها باعث کاهش اثر داروها می گردند.
داروسازان معتقدند غذایی که می خوریم، ترکیب بسیار پیچیده ای از انواع مواد مغذی است. زمانی که دارویی را مصرف می کنیم، علاوه بر مواد اصلی دارو، ترکیبات دیگری هم که در فرمولاسیون دارو وجود دارد، وارد بدن ما می شود. بنابراین به عنوان یک قانون کلی، داروها نباید همراه با غذا مصرف شوند، مگر این که پزشک توصیه کرده باشد.
دکتر تیرنگ نیستانی، متخصص تغذیه و رژیم غذایی و دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه و دانشگاه شهید بهشتی در این باره توضیحاتی را ارائه می دهند:
آقای دکتر! زمانی که فردی به عفونتی مبتلا می شود و پزشک برای او آنتی بیوتیک تجویز می کند آیا باید رژیم غذایی خاصی داشته باشد؟
واقعیت امر این است که رژیم غذایی خاصی برای آنتی بیوتیک درمانی نداریم. البته برنامه غذایی و مراقبت های تغذیه ای خاصی هم برای پیشگیری از عفونت، هم در زمان شدت پیداکردن آن و هم در زمان درمان، برای بیمار فراهم می کنیم که این کار طبیعتا وظیفه متخصص تغذیه است.
وقتی فردی آنتی بیوتیک میخورد چه مواد غذایی را باید مصرف کند که بتواند دوره عفونت و بیماری را راحت تر طی کند؟
بستگی به ماهیت آنتی بیوتیک دارد. همان طور که می دانید معنی لغوی آنتی بیوتیک، ضد حیات است. بنابراین با توجه به نوع آنتی بیوتیک، دوز استفاده، زمان مصرف، این که چه فردی آن را مصرف کند و واکنش او نسبت به دارو و عوارض داروها، باید مواد غذایی خاصی مصرف کرد. بعضی از این عوارض ممکن است مشترک باشند که مهمترین آن ها عوارض گوارشی است. عوارض گوارشی ناشی از داروها عبارتند از: دل به هم خوردگی، اسهال، تهوع، ضعف، گیجی، سنگینی و...
حال این سوال پیش می آید که آیا امکان دارد با استفاده از مواد غذایی خاصی از این حالتها پیشگیری کنیم یا به طور کلی آن ها را درمان کنیم؟
پاسخ این است که خیلی از مواقع با مصرف مواد غذایی، مشکل به طور کلی درمان نمی شود اما گاهی می تواند به ما کمک کند. افرادی که آنتی بیوتیک مصرف می کنند یعنی عفونت حادی دارند و طبیعتا اشتهای شان تحت تاثیر قرار می گیرد. ولی به رغم این بی اشتهایی توصیه می شود خوردن میوه و سبزی را فراموش نکنند.
بعضی از محققان در میان میوه ها روی سیب به دلیل پکتینی که داخل آن وجود دارد تاکید می کنند زیرا گفته می شود پکتین سیب می تواند تا حدودی اثر مثبت بر حالت تهوع ناشی از خوردن آنتی بیوتیک ها داشته باشد. سبزی هایی مانند اسفناج، کلم بروکلی، فلفل، هویج و... نیز به بیمار کمک می کند تا به حالت ضعفش غلبه کند.
غذاها چقدر می توانند با آنتی بیوتیک ها تداخل ایجاد کنند؟
تداخل غذا و آنتی بیوتیک با توجه به نوع آنتی بیوتیک می تواند متفاوت باشد. ما این را میدانیم که بعضی از آنتی بیوتیک ها به ویژه خانواده پنی سیلین ، آموکسی سیلین و آمپی سیلین سبب اختلال در جذب کلسیم می شوند.
اگر مواد غنی از کلسیم مانند انواع لبنیات یا سفیده تخم مرغ با آنتی بیوتیک ها مصرف شوند، می توانند باعث کاهش اثر این داروها شوند. به همین دلیل توصیه می شود که آنتی بیوتیک ها را با این مواد غذایی نخورید.
بعضی از افراد به رغم این که مجبورند به دلیل عفونتی که دارند آنتی بیوتیک بخورند، رژیم غذایی خاصی هم دارند. این افراد چه نکاتی را باید رعایت کنند؟
افرادی که رژیم غذایی خاصی دارند بیشتر کسانی هستند که رژیم های کاهش وزن دارند یا دیابتی هستند و در جهت کنترل قندخون رژیم می گیرند. نکته ای که باید متذکر شوم این است که بیش از این که آنتی بیوتیک در این رژیم ها مساله ساز باشد، توجهات نه چندان منطقی و علمی اطرافیان بیمار می تواند مشکل ساز باشد.
به عنوان نمونه با یک عفونت گلوی ساده، برونشیت یا عفونت مجاری ادرار که آنتی بیوتیک تجویز می شود، تفکر این که مصرف آنتی بیوتیک موجب ضعف بدن می شود پس باید بیمار را تقویت کرد در افراد قوت می گیرد.
بنابراین هر کس با توجه به فرهنگ و غذاهایی که می شناسد انواع غذاها را از پاچه گوسفند، آب گوشت و بلدرچین گرفته تا میوه، سبزی و شیرینی به فرد پیشنهاد می کند و به طور کل برنامه غذایی بیمار را به هم می ریزد.
نکته ای که به نظر من باید خیلی به آن توجه کرد این است که اگر برنامه غذایی فردی را متخصص تغذیه تنظیمکرده باشد، این برنامه، برنامه ای نیست که موجب ضعف ایمنی و اختلال در وضعیت سوخت و ساز بدن شود. بنابراین نباید نگران عوارض جانبی برنامه غذایی یا رژیم غذایی تاییدشده توسط متخصص تغذیه بود.
به هر حال هر فردی ممکن است در طول زندگی اش به عفونت های متفاوتی به ویژه عفونت تنفسی آن هم از نوع ویروسی مبتلا شود. بنابراین مداخلات تغذیه ای غیرعلمی و غیرتخصصی توسط اطرافیان جز این که مشکل بیمار را دو چندان کند، کاربرد دیگری ندارد.
بعضی از افراد را می بینیم که هنگام ضعف ناشی از بیماری از مکمل استفاده می کنند. آیا امکان تداخل این دسته مواد با آنتی بیوتیک ها وجود دارد؟
جز کلسیم که ذکر شد سایر مکمل ها تا جایی که می دانم تاثیر سویی در جذب آنتی بیوتیک ها و تاثیرگذاری آن ها ندارند. البته بد نیست در این جا به این نکته اشاره کنم که بعضی از مواد غذایی مانند گریپ فروت و آب آن معمولا بیشترین تداخلات را با داروها دارند.
اگر کسی بخواهد همین آب گریپ فروتی که گفتید یا مواد لبنی را که سرشار از کلسیم هستند مصرف کند با چه فاصله زمانی از خوردن آنتی بیوتیک ها باید این کار را انجام دهد؟
فاصله ای که باید بین خوردن غذا و آنتی بیوتیک وجود داشته باشد معمولا 2 تا 3 ساعت است. بعضی ها فاصله خوردن آنتی بیوتیک را 1 تا 2 ساعت قبل از غذا یا 2 تا 3 ساعت بعد از غذا در نظر می گیرند که فاصله خوبی است و دقیقا با فیزیولوژی بدن تطابق دارد.
خیلی کم پیش می آید که پزشکان به بیماران شان توصیه کنند که داروهای تجویزشده را با مواد غذایی خاصی بخورند یا نخورند. چه توصیه ای به پزشکان و بیماران شان دارید؟
همان طور که می دانید روزبه روز آنتی بیوتیک های جدیدی وارد بازار می شود و این نشان دهنده مقاومت میکروب ها نسبت به آنتی بیوتیک های قبلی است. گاهی این مقاومت به دلیل مصرف نابه جا و ناکافی آنتی بیوتیک یا مصرف خودسرانه و بدون نظر پزشک ایجاد شده است.
وقتی آنتی بیوتیک های جدیدی وارد بازار می شود بحث تداخل شان با غذا نیز جدید است و چه بسا اطلاعات مربوط به آن موجود یا در دسترس نباشد. به همین دلیل از بیماران می خواهم که اطلاعات لازم را از پزشک شان بپرسند.
بخش تغذیه و سلامت تبیان
شکفتن استعداد
روزی در یکی از جلسات سخنرانی یکی از اساتید بزرگ ریاضیات ، دختری جوان ،
سخنان استاد را یادداشت می کرد. استاد در ضمن بیاناتش گفت: “من از دل ذره ،
آفتاب بیرون میآورم.”
دختر جوان این سخن استاد را با مسرت
پذیرفت و با خود چنین اندیشید: علم قدرتی دارد که حتی تصور آن برای ما
لذتبخش است. دانشمندان بزرگ گفتهاند که جهان ، همچون کتاب بزرگی است که
در هر سطرش رازی نهفته دارد. مردم ، کلمات این کتاب را خوانده و متحیر
میشوند، ولی دانشمندان با مطالعه آن ، پرده از راز طبیعت برمیدارند.
تاریخچه
دختر جوان ، اهل کشور لهستان بوده و ماری نام داشت. وی در شهر ورشو ،
پایتخت لهستان در خانوادهای فقیر به دنیا آمد و در همان شهر ، تحصیلات
دبیرستان خود را به اتمام رسانید. سپس با مشکلات اقتصادی زیادی در دانشگاه
پاریس به تحصیل ادامه داد.وی اتاق کوچکی داشت و چون هزینه برق زیاد بود،
شبها به کتابخانهای میرفت و تا دیر وقت در نور و گرمای کتابخانه به
مطالعه میپرداخت.
پیوند علمی یا پیوندی ناگسستنی
ماری در سال چهارم دانشگاهش در پاریس با دانشمند جوانی به اسم “پیر کوری”
آشنا شد. این آشنایی ، ریشه دار شد و این دو جوان شیفته علم را به هم پیوند
داد. در سال ۱۸۹۵ این دو دانشمند ، پیوند زناشویی بستند و از آن پس ، ماری
را ماری کوری نامیدند.
پایان نامه ماری کوری
ماری کوری برای اخذ گواهینامه پایان تحصیلاتش با راهنمایی همسرش بر روی
عناصری که بعدها مواد رادیو اکتیو نام گرفتند، به تحقیق پرداخت. وی پایان
نامه خود را با آزمایش درباره یگانه عنصر رادیو اکتیو شناخته شده آن زمان ،
آغاز کرد . او در تحقیقاتش به این نتیجه رسید که پرتوزایی در سنگ معدنی
اورانیوم از خود اورانیوم بیشتر است. بنابراین ، وجود عناصر ناشناخته با
شدت تشعشعی بالا را در سنگ اورانیوم حدس زد.
حدس ماری پس از انجام آزمایشاتی به تحقق
پیوست و او اسم آن عنصر را “رادیوم” گذاشت. به زودی معلوم شد که میتوان
رادیوم را در صنعت و پزشکی بکار گرفت. گروهی از مهندسان آمریکایی
میخواستند تکنیک به دست آوردن رادیوم را از دانشمندان جوان بخرند، اما
آنها با چشم پوشی از مسایل مالی ، روش به دست آوردن رادیوم را منتشر کردند.
صعود ماری کوری به قله دانش
در سال ۱۹۰۳، فرهنگستان علوم سوید به پیر کوری ، جایزه نوبل داد. اندکی بعد
وی استاد دانشگاه پاریس شد و ماری کوری نیز ریاست آزمایشگاه فیزیک را در
دانشگاه پاریس عهده دار شد. این دو دانشمند دو دختر داشتند. البته زمان
زیادی نگذشت که پیر کوری در تصادفی کشته شد و ماری کوری به سوگ همسرش نشست.
بعد این حادثه ناگوار به پیشنهاد هیأت
دانشگاه در جای همسرش به تدریس پرداخت و تا آن زمان هیچ زنی چنین رتبه علمی
نداشت. ماری هنگام تدریس در دانشگاه ، تحقیقات خود را درباره رادیوم تکمیل
کرد و در سال ۱۹۱۱ دومین جایزه نوبل از طرف فرهنگستان علوم سوید به وی عطا
شد.
قاتل نامریی ماری کوری که بود؟
ماری کوری در سال ۱۹۳۴ در پاریس در گذشت. مرگ وی برای پزشکان حیرت انگیز
بود که چه مرضی او را از پای درآورده بود؟ ماری چندین سال با رادیوم کار
کرده و در معرض تشعشعات آن قرار گرفته بود. پزشکان بر این عقیده بودند که
قاتل نامریی وی رادیوم بوده است.
ارزشهای اجتماعی و اخلاقی ماری کوری
زندگی این بانوی برجسته که دو جایزه نوبل گرفت، سرشار از امید و تلاش بود.
وی ابتدای دوران جوانیش را با زندگی دشواری شروع کرد و در سایه سعی و تلاش
به بزرگترین مقام علمی جهان رسید. هیچ گاه شهرت و مقام او را فریفته نکرد و
با وجود مقام بلند علمی در خانه ، کدبانو و مادری مهربان بود. اینیشتین
درباره او گفته است : “ماری کوری یکی از نام آورترین کسانی است که نام و
آوازه او را نفریفت.”
شرکت ای جی وای (AGY)
الیاف شیشه جدیدی را با ضریب کششی بی نظیری 99Gpa/14.359Ksi معرفی نمود که
این سطح ضریب قبلاً در محصولات الیاف شیشه دیده نمی شد.
الیافS-3 UHM™ با ضریب بسیار بالای ماده و با استفاده از فن آوری ذوب
مستقیم مدولار (MDM) شرکت ای جی وای توسعه یافت و برای اینکه مشخصات
مکانیکی این الیاف را پیشرفت دهد از فرمول بی نظیر مواد خام یا مواد اولیه
S-Glass استفاده نمود. طبق گفته رئیس شرکت ای جی وای آقای درو واکر (Drew
Walker): "فن آورری تولید الیاف با در نظر گرفتن ماده اصلی شیمیایی شکل
میگیرد و ما را قادر میسازد که این ماده جدید با افزایش ضریب کششی تا 40 %
نسبت به الیاف شیشه قدیمی نوع E را گسترش دهیم."
این ماده جدید به تولید کنندگان و طراحانی که قبلاً از سایر الیاف ها
استفاده مینمودند این اجازه را خواهد داد که از تقویت کننده الیاف شیشه
استفاده کنند. واکر ادامه میدهد: این فرصت بسیار خوبی برای مشتریان ما است.
سطح جدید ضریب کششی در الیاف شیشه هیچ یک از مشخصات شیشه را به عنوان جزئی
از کامپوزیت مانند عایق حرارتی، الکتریکی، مقاومت ضربه ای و رنگ پذیری
پایین سیستم رزین را از دست نمی دهد.
اخیراً نظرات در خصوص افزایش میزان الیاف در حال دسترس شرکت ای جی وای
الیاف S-1 HM™ rovings, S-3 HDI™ yarns and L-Glass™ yarns است. واکر اظهار
مینماید: این نشان میدهد که چگونه شرکت ای جی وای فن آوریهای شیشه را
توسعه میدهد و میتواند پاسخگو تقاضاهای بازار باشد همچنین میگوید جهت برطرف
نمودن نیاز مشتری به الیاف شیشه باید توانایی مان را بالا ببریم. الیاف
شیشه S-3 UHM الیاف بی نظیری در بازار خواهد بود چراکه این ویژگی جدید آن
به تقاضای طیف گسترده ایی از کاربردها پاسخ خواهد داد.
الیاف S-3 UHM در فرمتهای مختلف که شامل یارنز (yarns)، روینگ ها(rovings)، الیاف بریده شده (chopped) در دسترس میباشد.
ای خوشا قدری طلا از پای تا سر داشتن
اندكی الماس حتی قدر یك مول داشتن
همچو سدیم از برای عشق ید پر پر شدن
چون كلر در سر هوای هاش مثبت داشتن
سخت ماندن در قبال مشكلات زندگی
نی چون آلكانها هوای شعله در سر داشتن
پایدار و مستقیم همچو سیلیس در جهان
همچو گوگرد ارتورومبیك ، استقامت داشتن
نیكنامی و نجابت چون گروه هشتمین
همچو آهن در سر فكر مثبت داشتن
همچو همپوشانی سیگما كه خیلی محكم است
در رسیدن به هدف تصمیم راسخ داشتن
الغرض گفتم من این ابیات را از بهر این
بر لب هر فرد لبخند ملیحی كاشتن


آنتوان لوران لاووازیه" در 26 اوت 1743 در پاریس از پدر و مادری ثروتمند و مرفه زاده شد.
فراگیری علوم
او زیر نظر استادانی قابل ، نجوم ، گیاه شناسی ، شیمی و زمین شناسی را بخوبی فرا گرفت. پس از اتمام دوره حقوق ، بار دیگر به علوم گرایید و 3 سال بعد در آن هنگام که جوانی 25 ساله بود، به عضویت فرهنگستان سلطنتی علوم برگزیده شد.
بنیانگذار شیمی جدید
لاووازیه که در حقیقت بنیانگذار شیمی جدید محسوب میشود. تجربه و سنجش توام با نتیجهگیری صحیح را پایه و اساس این علم قرار داد. وی نخستین کسی بود که ترازو را جهت سنجش و تحقیق در فعل و انفعالات شیمیایی در آزمایشگاه وارد عمل کرد.
نظریه فلوژیستون
قبل از او دانشمندان شیمی در مورد سوختن ، عقیده عجیبی داشتند و آن را این طور تعریف میکردند که هر جسم سوختنی دارای ماده ای است نامرئی به نام فلوژیستون و چون جسم مشتعل شود، این ماده از آن خارج میشود. هر چه جسم بیشتر قابل اشتعال باشد مقدار بیشتری از این ماده را در بردارد و شعله همان فلوژیستیک است که از جسم متصاعد میگردد.
به موجب این نظریه ، قدما معتقد بودند که وقتی جسمی در هوا میسوزد، سبکتر میشود. زیرا ماده فلوژیستون آن خارج میگردد. این نظریه نادرست ، سراسر قرن 18 را به کلی مسموم ساخته بود و حتی دانشمندان بزرگ نیز بدان اعتقاد داشتند. چنانکه "پریستلی" هنگامی که گاز اکسیژن را برای نخستین بار تهیه نمود، آن را هوای بدون فلوژیستون نام نهاد.
تلاش لاووازیه برای رد نظریه فلوژیستون
لاووازیه که شیمیدان برجستهای برای همیشه است، امکان درک و شناخت عناصر گازی شکل را فراهم کرد. در دوران سلطه نظریه آتشزایی (نظریه ای که در بالا ذکر شد)، وسایل تجربی زیادی فراهم آمده بود که سبب دگرگونیهای انقلابی در شیمی شدند. بیشترین اعتبار این تحولات مدیون زحمات لاووازیه است که درک درستی از اکسیژن را میسر کرد. "انگلس" نوشت: "لاووازیه میتوانست نقطه مقابل و ضد فلوژیستون افسانهای را در اکسیژنی که "پریستلی" بدست آورده بود، بیابد و در نتیجه قادر بود کل نظریه آتشزایی را از پا دراورد.
اما این کار نمیتوانست نتایج تجربی حاصل از پذیرفتن آتشزاها را از بین ببرد. برعکس آن نظریات پا برجا بودند و فقط ترتیب بیانشان وارونه شده بود و از کلمه فلوژیستیک به عباراتی که اکنون در زبان شیمی اعتبار دارند، برگردانده شده بود و بنابراین اعتبارشان حفظ شده بود.

راه لاووازیه برای کشف اکسیژن خیلی مستقیم تر از راه دیگر هم عصرانش بود. در آغاز این دانشمند فرانسوی نیز گرایش به نظریه آتشزایی داشت. ولی هر چه بیشتر به نتایج میرسید، بیشتر از آن نظریه کناره میگرفت. در اول نوامبر سال 1772 شرح تجربیاتش در زمینه احتراق ترکیبات مختلف در هوا را به این ترتیب پایان بخشید که گفت: "وزن همه مواد و از جمله فلزات بر اثر احتراق و سوختن افزایش مییابد."
نظر به اینکه چنین واکنشها نیاز به مقدار زیادی هوا داشتند، لاووازیه نتیجهگیری دیگری هم کرد و گفت: هوا مخلوطی از گازهای با خواص گوناگون است که در حین سوختن مواد ، قسمتی از آن با ماده سوزنده ترکیب میشود. در آغاز لاووازیه این جزء از هوا را مشابه هوای ثابت "بلاک" تلقی کرد. ولی بزودی متوجه شد که آن قسمت از هوا که با مواد در هنگام سوختن ترکیب میشود، مناسبترین جزء هوا برای تنفس است.
به این ترتیب لاووازیه رو در روی اکسیژن قرار گرفت. ولی از اعلام کشف گاز جدید خودداری کرد چون میخواست چند تجربه تکمیلی انجام دهد.
معرفی اکسیژن
در اکتبر سال 1774 "پریستلی" کشف خود را به لاووازیه گزارش کرد و این گزارش مفهوم واقعی کشف لاووازیه را برای خودش روشن کرد. وی بلافاصله به تجربه با اکسید قرمز جیوه(که مناسبترین مولد اکسیژن) بود، پرداخت. در آوریل 1775 لاووازیه گزارشی تحت عنوان یادداشتی در باره طبیعت ماده ای که هنگام سوختن فلزات با آنها ترکیب میشود و سبب افزایش وزن تولید شده میشود، به آکادمی علوم فرانسه داد.
در واقع این کشف اکسیژن بود. لاووازیه نوشت که این نوع هوا را "پریستلی" و "شیل" و خودش تقریباٌ بطور همزمان کشف کردهاند. ابتدا وی آن را مناسبترین هوا برای تنفس نامید. ولی بعد نامش را هوای زندگی بخش یا توانبخش گذاشت. به این ترتیب ملاحظه میشود که لاووازیه با درکی که از طبیعت اکسیژن کرده بود، تا چه اندازه بر همزمانانش پیشی گرفت.
علت نامگذاری اکسیژن
در مرحله بعدی دانشمند مزبور به این نتیجه رسید که مناسبترین هوا برای تنفس یکی از مواد بنیانی در ساخت اسیدهاست، یعنی مهمترین قسمت همه اسیدهاست. بعدها معلوم شد که این اعتقاد اشتباه بوده است(وقتی اسیدهای بدون اکسیژن هالوژنه تهیه شدند). ولی در سال 1779 لاووازیه اندیشید که این خاصیت را در نام گاز کشف شده بگنجاند و از آن پس ، این عنصر را اکسیژن نامید که از کلمه یونانی اسید ساز گرفته شده است.
حق اکتشاف اکسیژن با کسیت؟
"انگلس" نوشته است: "پریستلی" و "شیل" بدون اینکه بدانند دست روی اکسیژن گذاشتهاند، آن را تهیه کردند و گر چه لاووازیه همان گونه که بعدها اعتراف کرده است اکسیژن را همزمان و مستقل از آن دو نفر تهیه نکرده بود، با توجه به این که آن دو نفر نمیدانستند چه چیزی را تهیه کرده اند لاووزایه را باید کاشف اکسیژن شناخت.
فعالیتهای سیاسی لاووازیه
از جمله خطراتی که که جان لاووازیه را به مخاطره انداخته بود و بیشتر جنبه سیاسی داشت، هنگام انقلاب کبیر فرانسه در سال 1789 یعنی در آن هنگام که انقلابیون زمام امور پاریس را در دست داشتند رخ داد. لاووازیه رساله معروفی در باب اقتصاد سیاسی موسوم به "ثروتهای زیرزمینی فرانسه" به رشته تحریر درآورد. این کتاب یکی از مهمترین کتبی است که در مبحث اقتصاد نوشته شده است.
مرگ لاووازیه
سرانجام آنتوان لاووازیه در سال 1794 در دادگاه انقلابی به ریاست "ژان باتیست کوفن هال" به جرم خیانت به ملت همراه چند تن دیگر تسلیم تیغه گیوتین شد، در حالیکه 51 سال داشت. پس از مرگ لاووازیه ، "لاگرانژ" گفت:
"تنها یک لحظه وقت آنان برای بریدن آن سر صرف شد و شاید یکصد سال زمان نتواند سر دیگری همانندش بوجود آورد
منبع: دانشنامه رشد
این گروه از رنگها شامل بزرگترین و مهمترین دسته رنگها بوده ، بطور وسیعی مورد استفاده قرار میگیرند. مشخصترین
ویژگی این رنگها داشتن یک یا چند گروه آزو N≡N- است که بین دوقسمت
آلی رنگ به عنوان پل عمل میکنند و حداقل یکی از این گروهها آروماتیک
هستند. توسط گروه کرموفوری (رنگزای) آزو ، میتوان طیف وسیعی از رنگها مثل
زرد ، قرمز ، نارنجی ، آبی ، سبز ، بنفش و سیاه را سنتز کرد.
فرایند تهیه رنگهای آزو
روشهای مختلفی برای تهیه این نوع رنگها وجود دارد، ولی عموما آنها را از کوپلاسیون مواد دیآزونیوم تولید میکنند. این مواد از واکنش دی آزوتاسیون آمینهای آروماتیک نوع اول حاصل میشوند. واکنش دیآزوتاسیون در سال ۱۸۶۲ توسط “گریس” کشف شد و باعث تحول در صنایع رنگسازی گردید.
در این واکنش ، فنلها ، نفتلها و آریل آمینها به عنوان مواد کوپلاسیون بکار
برده میشوند. در رنگهای حاصله گرده آزو بعنوان رنگزا و گروههای هیدروکسی
یا آمینو به عنوان آکسوکروم ( تشدید کننده قدرت نفوذ رنگ ) شناخته
میشوند.
مقدمه:
اکسیمها ترکیباتی هستند که دارای گروه عاملی زیرهستند و اتم کربن برای تکمیل هشت تایی خود به دو گروه دیگر نیز متصل می شود.
OH-N=C
یکی از مهمترین مشتقاتی که برای شناسایی آلدهیدها و کتون ها ساخته می شود
مشتق اکسیم است.اکسیم ها از واکنش هیدروکسیل آمین هیدروکلراید با آلدئیدها و
کتونها بدست می آید .کلیه کتون ها مخصوصا کتونهای حلقوی و مایع به سرعت به
اکسیم تبدیل می شوند.اکسیم ها غالبا جامداند و برای شناسایی آلدئید و کتون
ها بکار می روند.
برخی از ترکیبات مرتبط با آمونیاک می توانند در محیط اسیدی به گروه
کربونیل افزوده شوند و مشتقهایی تشکیل دهد که بیشتر برای مشخص کردن و
شناسایی آلدهیدها و کتونها اهمیت دارند. فرآورده که همان اکسیم است ، دارای
پیوند دوگانه ی کربن- نیتروژن است. ترکیبات اکسیم در پزشکی کاربرد دارند
به عنوان مثال به عنوان پادزهر برای عوامل عصبیnerve agent مورد استفاده
قرار می گیرند. nerve agent ، مولکولهای acetylcholinesterase را بوسیله ی
فرآیند phosphonylation غیرفعال می کند. ترکیبات اکسیم می توانند مولکولهای
acetylcholinesterase را دوباره فعال نمایند.
اکسیم perillaldehyde به عنوان شیرین کننده ی ساختگی در زاپن مورد استفاده
قرار می گیرد که ۲۰۰۰ مرتبه شیرین تر از ساکارز می باشد. سیکلوهگزانون را
میتوان از اکسایش سیکلوهگزانول توسط اسید کرومیک تهیه کرد. بدلیل اینکه
کرومیک اسید نمی تواند به مدت طولانی پایدار بماند باید آنرا به مقدار لازم
و تازه تهیه کرد. برای این کار از مخلوط سدیم بی کرومات یا پتاسیم بی
کرومات و اسید سولفوریک استفاده می شود.
روش انجام ازمایش:
۲ گرم هیدروکسیل امین هیدرو کلرید را در ۲۰ میلی لیتر اب مقطر حل می کنیم
.سپس به ان ۱۲ میلی لیتر هیدروکسید سدیم ۳ نرمال اضافه نمایید و پس از ان ۲
گرم سیکلو هگزانون به ان بیافزایید به محلول حاصل انقدر قطره قطره سود
اضافه نمایید تا محلول خنثی شود . محلول را با هم زن انقدر بهم میزنیم تا
رسوب زیادی تشکیل شود و تمام نوکلیوفیل با سیکلو هگزانون واکنش دهد.
عوامل خطا:
هیدروکسیل امین مایع در مجاورت هوا اکسیده می شود به دلیل نا پایدار بودن
این ترکیب از نمک هیدروکسیل امین هیدرو کلرید استفاده می شود برای ازاد
کردن نوکلئوفیل از نمک به باز نیاز داریم تا محلول خنثی شود اما اگر محیط
قلیایی شود گروه به عنوان نوکلئوفیل رقابت می کند.اگر محیط اسیدی باشد
موجب پروتونه شدنه سیکلو هگزانون شده و این ترکیب تمایلی به واکنش با
نوکلئوفیل ندارد.
مقدمه
قبل از تلاش برای تعیین ساختمان یک ماده آلی مجهول از طریق طیف گیری ،
میتوان مشکل را با تعیین فرمول مولکولی ماده قدری سادهتر کرد. در این
مقاله این موضوع را بررسی میکنیم چگونه فرمول مولکولی یک ترکیب ، تعیین
گردیده و چطور میتوان از آن فرمول ، اطلاعاتی برای ساختمان ماده بدست
آورد.
تجزیه عنصری و طرز محاسبات
روش قدیمی تعیین فرمول مولکولی یک ماده مستلزم سه مرحله است. اولین مرحله ،
انجام آنالیز (تجزیه کیفی عنصری برای یافتن نوع اتمهای موجود در مولکول
است. مرحله دوم ، انجام آنالیز کمی عنصری برای یافتن تعداد نسبی انواع
مختلف اتمها در مولکول است. این عمل منجر به یافتن فرمول تجربی میگردد.
مرحله سوم ، شامل تعیین جرم مولکولی یا تعیین وزن مولکولی است که وقتی آن
را با فرمول تجربی در هم آمیزیم، تعداد واقعی اتمهای موجود در مولکول را
نشان خواهد داد و نتیجه حاصل ، فرمول مولکولی خواهد بود.
تعیین فرمول تجربی
تقریبا تمام مواد آلی ، دارای کربن و هیدروژن هستند. در اکثر حالتها ،
تعیین این که آیا این عناصر موجودند یا خیر ، واجب و لازم نیست. ولی اگر
ضرورت ایجاب کند که وجود آن دو را به اثبات رسانیم، میتوان ماده مجهول را
در حضور اکسیژن سوزاند. اگر احتراق ماده ، انیدریک ایجاد کند، پس در ماده
مجهول کربن موجود بوده است و اگر آب ایجاد شد، میبایست اتمهای هیدروژن در
ماده وجود داشته باشند.
یادآوری این نکته ضروری است که هیچ روش مستقیم مناسبی برای تعیین وجود
اکسیژن در یک ماده وجود ندارد، به این دلیل است که در آنالیز کیفی از
اکسیژن نامی برده نمیشود. نیتروژن ، کلر ، برم ، ید و گوگرد را میتوان به
آزمایشی مشابه آزمون ذوب سدیم شناسایی کرد.
برای تعیین دقیق کربن و هیدروژن موجود در یک ماده مجهول ، به یک آنالیز کمی
نیاز است. در عملیات آزمایشگاهی تجاری مکررا این تجزیه را انجام میدهند.
روش تعیین مقادیر کربن و هیدروژن در یک ماده ، مبتنی بر احتراق آن برای
تولید انیدریک کربنیک و آب است. در تجزیه کمی ، انیدریک کربنیک و آب را
جمعآوری کرده و سپس وزن میکنیم. روشهایی نیز برای تعیین مقادیر گوگرد ،
نیتروژن و هالوژنهای موجود در ترکیب در دسترس هستند.
تعیین جرم مولکولی
یک مرحله در تعیین فرمول مولکولی یک ماده ، تعیین وزن یک مول از آن ماده
است. این عمل به طرق مختلفی صورت میگیرد. بدون در دست داشتن جرم مولکولی
یک مجهول ، کسی قادر نیست بگوید فرمول تجربی که مستقیم از تجزیه عنصری
تعیین گشته ، آیا فرمول حقیقی ماده بوده یا این که این فرمول باید در عددی
ضرب شود تا فرمول مولکولی واقعی جسم مجهول مشخص گردد.
استفاده از طیف سنج جرمی
در یک آزمایشگاه جدید ، جرم مولکولی با استفاده از طیف سنج جرمی تعیین
میگردد. یک روش قدیمی جهت تعیین جرم مولکولی ماده ( بر اساس اصول شیمی
عمومی ) ، روش چگالی بخار است. در این روش ، حجم مشخصی از گاز در دمای مشخص
توزین میگردد. پس از تبدیل حجم گاز در دما و فشار استاندارد ، میتوان
تعیین نمود که آن حجم چه کسری از یک مول را نشان میدهد. از این طریق
میتوان جرم مولکولی ماده را بسادگی تعیین کرد.
اندازهگیری نزول نقطه انجماد یک حلال
روش دیگر تعیین جرم مولکولی یک ماده ، اندازهگیری نزول نقطه انجماد یک
حلال است که به مقدار مشخصی از ماده مورد آزمایش اضافه شده باشد. این روش
به نام روش انجماد سنجی خوانده میشود.
اسمومتری فشار بخار
روش دیگر که فقط گاهی اوقات مورد استفاده قرار میگیرد، اسمومتری فشار بخار
است. در این روش ، ماده مورد آزمایش را در یک حلال حل کرده و تغییر فشار
بخار حلال را اندازه میگیرند.
تاریخگذاری اشیای باستانی کار سادهای نیست، اما اندازهگیری برخی ایزوتوپهای رادیواکتیو میتواند به تعیین سن مصنوعات و سنگوارههای قدیمی کمک کند.
تا همین اواخر تاریخگذاری نسبی تنها روش شناسایی سن واقعی یک شی باستانی بود.
باستانشناسان با بررسی رابطه شیء با لایههای رسوبات در منطقه با مقایسه آن شیء با دیگر چیزهای یافتشده در محل اکتشاف، میتوانند تخمین بزنند شیء در چه زمانی به آن محل وارد شده است.
گرچه تاریخگذاری نسبی هنوز روشی بسیار مورد استفاده است، چندین روش تاریخگذاری نوین به آن افزوده شده است.
تاریخگذاری رادیواکتیو شامل تعیین سن یک سنگواره یا نمونه باستانی با اندازهگیری میزان کربن 14 در آن است.
کربن 14 یا رادیوکربن یک ایزوتوپ رادیواکتیو طبیعی است که هنگامی تشکیل میشود که پرتوهای کیهانی در بخش فوقانی جو به مولکولهای نیتروژن برخورد میکنند، و باعث اکسیداسیون و تبدیل آنها به دیاکسیدکربن میشوند.
گیاهان سبز این دیاکسیدکربن را جذب میکنند، بنابراین تعداد مولکولهای کربن 14 به طور مداوم تا زمانی که گیاه بمیرد، د رآن افزایش مییابد.
کربن 14 همچنین به بدن حیوانات که گیاهان را میخورند نیز وارد میشود. پس از مرگ مقدار کربن 14 در نمونه آلی همگام با تلاشی مولکولها به طور منظم کاهش پیدا میکنئد.
کربن 14 نیمهعمری برابر 40±5730 سال دارد، به این معنا که حدود هر 5700 سال یک بار یک شیء نیمی از محتوای کربن 14 خود را از دست میدهد.
نمونههای به دست آمده از 70000 سال گذشته که متشکل از چوب، زغال، استخوان، تورب، شاخ و یا یک بسییاری از اجسام کربندار دیگر باشند،با استفاده از تکنیک قابل تاریخگذاری هستند.
زیست شیمیدانهای آمریکایی آنزیمی را شناسایی کرده اند ،که در سنتز ویتامین c
در گیاهان موثر است. دانشمندان ucla و کالج دارموت بر این باورند که کشف
آنها توضیحی بر فرایند ده مرحله ای تبدیل گلوکز به ویتامین c در گیاهان
است.
استیون کلارک ، استاد شیمی و زیست شیمی ucla میگوید : اگر ما بتوانیم
روشهایی در جهت افزایش فعالیت این آنزیم پیدا کنیم، مهندسان کشاورزی
میتوانند تولید ویتامین c را در گیاهان افزایش دهند و فراورده های بهتری به
عمل آورند . این کشف مانند دست یابی به طلاست ، زیرا شانس بهبود کیفیت
تغذیه ی انسان افزایش می یابد و مقاومت گیاهان در برابرفشاری که در نتیجه ی
فرایند اکسایش تحمل میکنند ، بالاتر میبرد.
کلارک ، آنزیمی کنترل کننده به نام جی دی پی گالاکتوز فسفریلاز را کشف کرده
است که به شیوه ای زیست شیمیایی سبب تولید ویتامین c در گیاهان میشود .
این در حالی است که تا پیش از این پژوهش ، ویتامین c مهمترین مولکول کوچکی
به شمار میرفت که سنتز آن از راه زیست شیمیایی به عنوان یک راز ، ناشناخته
باقی مانده بود.
جناب آقای دکتر امینی
بدینوسیله چاپ مقاله ی جنابعالی در مجله علمی:
Coordination Chemistry Reviews
معتبرترین ژورنال علمی شیمی معدنی را خدمت شما و جامعه ی علمی
دانشگاهی تبریک عرض نموده و توفیقات روزافزون شما را از درگاه خداوند
متعال مسئلت داریم.
انجمن علمی شیمی
باسمه تعالی
جناب آقای دکتر باقر افتخاری سیس
بدینوسیله چاپ مقاله جنابعالی در مجله ی علمی Chemical Reviews
معتبرترین ژورنال علمی شیمی در دنیارا خدمت شما و جامعه ی علمی
دانشگاهی تبریک عرض نموده و توفیقات روز افزون شمارااز درگاه خداوند
متعال مسئلت داریم.
باسمه تعالی
: انجمن علمی شیمی برگزار می کند
کلاس نرم افزار اکسل
(با ارائه ی مدرک)
تدریس توسط اساتید مجرب شیمی
مهلت ثبت نام:تا تاریخ دوازدهم اسفند ماه 91
دانشجویان علاقمند جهت ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر به دفتر انجمن
علمی شیمی واقع در خانه فرهنگ مراجعه نمایند
هزینه ثبت نام : 5000 تومان
گزارش نمایشگاه کتاب
انجمن علمی شیمی نمایشگاه کتابی را از 28 بهمن تا 6 اسفند ماه در سالن طبقه ی اول دانشکده ی علوم پایه با همکاری مدیریت کتابخانه ی تبیانی برگزار کرد.
در این نمایشگاه کتب نو و دست دوم با بیش از 25% تخفیف ارائه شد.
استقبال دانشجویان از این نمایشگاه بسیار خوب بود.
باسمه تعالی
انتشار نشریه ی انجمن علمی شیمی در فروردین ماه سال 92
مدیر مسئول : سرکار خانم ساناز زیرک
سردبیر : سرکار خانم سپیده میرزایی